Recipe: Must Try!!!!
KERUTUK DAGING
- 500g daging
- 4 sudu besar rempah kerutuk
- 2 sudu cili giling
- 1/2 biji bawang besar
- 3 cawan santan pekat
- 2 sudu besar kicap pekat
- 1/2 keping gula melaka/manisan
- 2 sudu besar kerisik
- [bahan tumis]
- 1/2 bawang besar
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 3 sudu besar minyak
Cara-cara
- Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
- Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
- Panaskan minyak
- Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi
- Masak sehingga pecah minyak
- Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
- Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
- Siap untuk dihidang.
RENDANG TOK
- 1kg daging batang pinang
- 2 cawan santan pekat ( blh ganti dengan susu cair )
- 2 sudu kerisik
- 1 batang kulit kayu manis
- 120gram gula kabung
- Garam secukup rasa
- Bahan-bahan kisar :
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh jintan manis
- sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh lada hitam
- 3 biji buah keras ( nk rasa lebih lemak)
- 3 kuntum bunga lawang
- 25 biji cli kering
- 5 batang serai
- 5cm halia
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji buah pelaga
Cara-cara
- Daging mesti digaul bersama-sama bahan yang telah dikisar.
- Kemudian, masukkan ke dalam kuali dan tuangkan santan.
- Masukkan kerisik, kulit kayu manis, buah pelaga dan gula kabung ke dalam kuali.
- Masak dengan api perlahan dan kacau selalu supaya tidak hangus da melekat. Apabia hampir kering, masukkan garam secukup rasa.