Recipe: Must Try!!!!

KERUTUK DAGING
  • 500g daging
  • 4 sudu besar rempah kerutuk
  • 2 sudu cili giling
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 keping gula melaka/manisan
  • 2 sudu besar kerisik
  • [bahan tumis]
  • 1/2 bawang besar
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 sudu besar minyak

Cara-cara

  1. Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
  2. Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
  3. Panaskan minyak
  4. Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
  5. Kemudian masukkan campuran rempah tadi
  6. Masak sehingga pecah minyak
  7. Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
  8. Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
  9. Siap untuk dihidang.

RENDANG TOK 

  • 1kg daging batang pinang
  • 2 cawan santan pekat ( blh ganti dengan susu cair )
  • 2 sudu kerisik
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 120gram gula kabung
  • Garam secukup rasa
  • Bahan-bahan kisar :
  • 1 sudu teh ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh jintan manis
  • sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 3 biji buah keras ( nk rasa lebih lemak)
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 25 biji cli kering
  • 5 batang serai
  • 5cm halia
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji buah pelaga

Cara-cara

  1. Daging mesti digaul bersama-sama bahan yang telah dikisar.
  2. Kemudian, masukkan ke dalam kuali dan tuangkan santan.
  3. Masukkan kerisik, kulit kayu manis, buah pelaga dan gula kabung ke dalam kuali.
  4. Masak dengan api perlahan dan kacau selalu supaya tidak hangus da melekat. Apabia hampir kering, masukkan garam secukup rasa.